Περιβάλλον

Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

 
Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

Οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού, η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τα Δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, οι εκβολές του ποταμού Λουδία, ο δυτικός Θερμαϊκός αλλά και η λιμνοθάλασσα Νέας Αγαθούπολης και οι Αλυκές Κίτρους, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Εξαιτίας της μεγάλης οικολογικής σημασίας της, η περιοχή του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα περιλαμβάνει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000 και προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους.
Το καθεστώς προστασίας ήρθε κυρίως ως αναγνώριση της μεγάλης ορνιθολογικής αξίας της. Εδώ σταθμεύουν, φωλιάζουν ή ξεχειμωνιάζουν σημαντικοί πληθυσμοί σπάνιων και απειλούμενων πουλιών όπως ο θαλασσαετός, ο μαυροκέφαλος γλάρος, η χαλκοκουρούνα, ο αργυροπελεκάνος, ο καλαμοκανάς, το γελογλάρονο και πολλά άλλα είδη πουλιών.
Όμως εκτός από τα πουλιά, μπορεί κανείς ακόμη να δει τον λαγόγυρο και τα άγρια άλογα, να απολαύσει μια βόλτα στο παραποτάμιο δάσος του Αξιού ή του Αλιάκμονα, να επισκεφθεί το πανέμορφο παρατηρητήριο της Αγαθούπολης, ή απλά να ρεμβάσει με θέα τον Θερμαϊκό και τη Θεσσαλονίκη…
Οι ευκαιρίες για βόλτα, παρατήρηση, φωτογράφιση ή απλά απόδραση από την βουή της πόλης είναι πολλές. Όλες οι εποχές του χρόνου προσφέρουν κάτι ξεχωριστό: ο χειμώνας με τις εντυπωσιακές συγκεντρώσεις υδρόβιων πουλιών και αρπακτικών στην Αγαθούπολη, η άνοιξη με τα κελαηδίσματα των πουλιών και τα κοπάδια των αλόγων στα σκιερά παραποτάμια δάση, το καλοκαίρι με τις δροσερές βόλτες κοντά στην ακτή και το φθινόπωρο με τα μεγάλα κοπάδια παρυδάτιων πουλιών στην λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και την Αλυκή Κίτρους.
Ακολουθείστε τις διαδρομές του χάρτη που έχετε στα χέρια σας αι ανακαλύψτε από κοντά τις ομορφιές της περιοχής!
Αφετηρία για την εκδρομή σας μπορεί να είναι τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης στη Χαλάστρα, όπου μπορείτε να πάρετε υλικό και να ενημερωθείτε για τον υγρότοπο (ώρες λειτουργίας: 9:00 - 18:00). 
 
Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου - εκβολές Γαλλικού - Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού ποταμού
Επισκεφθείτε τα δύο ξύλινα παρατηρητήρια (χαμηλά και ψηλά) με θέα στις λίμνες γλυκού νερού του Γαλλικού και περπατείστε στα μονοπάτια του Περιβαλλοντικού Πάρκου. Εδώ υπάρχουν υποδομές ξεκούρασης για τους επισκέπτες ( ΣΗΜΕΙΑ 2, 3 και 4).
Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου (ΣΗΜΕΙΟ 5) είναι μία από τις καλύτερες τοποθεσίες για παρατήρηση πουλιών και κυρίως σπάνιων παρυδάτιων ειδών, ενώ στη λιμνοθάλασσα των εκβολών του Γαλλικού ποταμού, αν είστε τυχεροί, θα δείτε ψαραετό το φθινόπωρο.
 
Ανατολικό - παλιά γέφυρα - παραποτάμιο δάσος Αξιού
Ο Αξιός έχει πολλές ομορφιές στην βόρεια πλευρά του αλλά παραμένει άγνωστος στους περισσότερους επισκέπτες. Φτάνοντας στην όχθη του Αξιού από τον οικισμό Ανατολικό θα αντικρίσετε μία παλιά γέφυρα, κομμένη τώρα πια από κάποια ορμητική και απρόβλεπτη "επίθεση" του ποταμού. 
Το παραποτάμιο δάσος του με τα κλαδιά της λεύκας, του σκλήθρου και της ιτιάς να γέρνουν πάνω από τα νερά του ποταμού, προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες για περίπατο στις όχθες. Το βάθος σε αυτό το τμήμα του ποταμού φτάνει τον χειμώνα τα 5μ.
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε αυτό το τμήμα του ποταμού είναι η άνοιξη, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να ακούσετε πολλά πουλιά που ζουν στο παραποτάμιο δάσος και να χαρείτε τη βλάστηση και τα ανθισμένα αρμυρίκια. Στις όχθες και στις νησίδες του ποταμού θα εντοπίσετε εύκολα αργυροπελεκάνους, κορμοράνους, λαγγόνες, λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο +30 210 7257662-3 ή με e-mail στο ga@athens-travel.gr.