Περιβάλλον

Νέστος

 
Νέστος

Ο ποταμός Νέστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδας με μεγάλο φυσικό πλούτο. Πηγάζει από το όρος Ρίλα (2.716μ.), στη νότια Βουλγαρία και εκβάλει στο Αιγαίο απέναντι από τη Θάσο. Το συνολικό του μήκος είναι 234χλμ., από τα οποία τα 140χλμ. βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος και αποτελούν το φυσικό όριο ανάμεσα σε Μακεδονία και Θράκη με τους Νομούς Καβάλας και Ξάνθης στις δύο πλευρές των εκβολών του. Η ροή του ποταμού δημιουργεί ένα πλέγμα από διαφορετικούς βιότοπους, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Στις παραποτάμιες περιοχές του Νέστου απαντώνται κάποια από τα σπανιότερα θηλαστικά της Ελλάδας, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το τσακάλι, το ζαρκάδι και η βίδρα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει 250 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων πολλά είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγκαθοκαλημάνα, ένα μεταναστευτικό είδος, όπου το δέλτα του Νέστου είναι το μοναδικό σημείο παρουσίας του είδους στην Ευρώπη. Στην περιοχή φύονται διάφορα είδη χλωρίδας, όπως η ερυθρελάτη, η σημύδα, το μακεδονίτικο πεύκο, η σμεουρδιά και ο ενδημικός κρίνος της Ροδόπης.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο +30 210 7257662-3 ή με e-mail στο ga@athens-travel.gr.

Έκθεση εικόνων